Det er jo sommer og heldigvis er vejret jo DANSK dvs. jævnt skiftende (dem der kender mig ved at det passer MIG fint 😀 )
Jeg har valgt nogle sommerretter – så hvis der kommer en kølig dag tager jeg suppen og så tarteletter eller tunmousse en dag i haven.
Da der er kylling på tilbud købes 1 (29 kr i netto), den steges tirsdag, underlår + bryst-stykker skåret i skrå skiver serveres tirsdag (hvis der er en rest så brug den til madpakken) – skrog, vinger og overlår pilles rent og bruges fredag til tarteletter – gem evt sky fra kyllingen til suppen torsdag.
Der skal bages 2 hvedebrød, 4 flutes + 1 stor pizzabund – derudover skal der bages 20 boller af 1 pose færdig-mel fra valsemøllen(eller er man en” sparegris” så laves der en bolledej af 500g hvedemel, 2 1/2 dl vand, 3/4 pk. gær, 1/2 dl olie, lidt salt + sukker. disse boller skal først hæve til dobbelstr i skålen, formes til boller og hæve igen til ca dobbel str, så er de godt “svampede”, pensles og bages ved 210 grader-
Jeg laver nok en stor dej-klump (af ca. 1400 g hvedemel, 8 dl vand, 1 1/4 pk gær, 1 spsk sukker, 1 tsk salt) her bliver så 2 franskbrød + 4 flute + et stykke der rulles tyndt ud til min bradepande (jeg regner ca. 400 g hvedemel til et franskbrød, 100 g hvedemel til et flute og 200 g hvedemel til en pizzabund) til denne portion vil jeg nøjes med godt 1 pk gær, det vigtigste er at give det tid til at hæve (mindre gær = længere hævetid MEN ofte bedre smag) så det er et spørgsmål om temperament og planlægning – det hele bages, men pizzabunden skal være meget lys, da den jo senere skal fyldes og i ovnen igen (onsdag) – På den måde kan man bage til hele ugen 1 dag feks søndag eller mandag, det er så forberedt og til at gå til, hvilket gør hverdagene lettere.
Bollerne kan bruges til mellemmad eller “ulvetimen” 😀
Mandag……..Tunmousse m flute (laves af tun på dåse) (1 rest smager godt i madpakken)
Tirsdag………Stegte kyllingelår m kartoffelsalat (eller stegt kylling er på tilbud i netto- brug rest fra middagen i madpakken)
Onsdag………Hjemmebagt Pizza (her bruges en tomatsovs baseret på grøntsager)
Torsdag……..Grøntsagssuppe m hvidløgsflute
Fredag……….Tarteletter m fiske/asparges (jeg har en fiskerest i fryseren/ kylling i asparges)
Lørdag……….Linsepasta m bagte grøntsager (kødspiserne kan få bacon) + flute
Søndag……….Nakkesteg stegt i ovnfast fad m. låg (stegeso/rømertopf kan bruges)
Nakkekam er ofte på tilbud – OGSÅ i denne uge
Indkøbseddel :
Rugbrød, syltetøj, smøreost, leverpostej, 2 agurker, 10 æg
Kartofler, gulerødder, spidskål, tomat, løg
Nakkekam, 2 ds tun, 1 kylling
Havregryn, hvedemel, 2 x gær, smør-produkt(jeg tager det billigste), aspargessnitter på dåse, 7 L mælk, 1 bøtte græsk yoghurt, 1 x valsemøllens fødselsdagsboller,
Ialt under 350 kr
HER ER TIL:
Morgenmad: havregryn/havregrød m mælk, rugbrød eller hvedebrød m. syltetøj/smøreost
Frokost: rester fra middag, brød m æg, leverpostej og gnavegrønt
Mellemmad: bolle/hvedebrød – gnavegrønt – marmelade
Aftensmad efter madplanen.
Af ovennævnte, skal jeg ikke købe rugbrød, syltetøj, agurker, æg. kartofler, spidskål, squash, tomat, krydderurter. – Det er mest kød, kolonialvarer og mejerivarer JEG køber –
Kolonialvarer køber jeg 1 gang om måneden feks 3 poser mel, 3 poser havregryn, evt.1 kg sukker, kaffe, te, sukkerfri saft, lidt dåsemad, pasta + køkkenruller og toiletpapir – jeg finder det billigste sted og tager det der 😀
Her laver vi selv marmelade , prøv det – det er ikke gratis, men hvis du som jeg køber 1 kg syltesukker (der er pektin i) så tager det 1o minutter – MÅSKE kan du finde lidt blommer eller lidt senere lidt æbler eller pærer – jeg bruger tit en rest appelsinjuice + fin revet gulerod (det er de unge i familien vilde med – sidst var det 2 store blommer + 1 stort æble – den meget modne frugt blev skåret småt ud, æblet var skrællet, frugten kom i gryden og blev tilsat 1/2 dl citronsaft – det blev bragt i kog og der blev tilsat syltesukker i forhold 300 g frugt/200 g sukker – der koges under omrøring i ca 5 minutter – det hældes på rene glas (her bliver ca 2 glas) – opbevar dem i køleskabet.