Opskrifter til uge 40 – 2021


Denne uge er en uge med nogle ret nemme/ ikke tidskrævende retter –
Hvis der laves rigeligt med frikadeller (både kød og fiskedeller) kan der lægges nogle i fryseren, de kan bruges til madpakker eller søndag til rugbrød.
Tomatsovsen er ligeledes god at have i fryseren og når man nu er i gang er det da nemt at lave en stor gryde frem for en lille – JEG kan bruge overskud fra haven, men overskuddet kan jo også komme fra en pose grønt fra “too good to go” som jeg bruger en del  om vinteren og i det tidlige forår (når der ikke er gang i haven) – brødposerne bruger jeg med jævne mellemrum hele året.

 

Tarteletter med høns i asparges:

Tarteletter med høns i asparges og en mættende pæretærte

 

Verdens nemmeste minestronesuppe :
Kan laves af 3 rester fra min fryser ELLER man køber en pose frossen suppe + 1 dåse tomater og koger lidt pasta med i suppen (de sidste 5 minutter)
HER bruges en rest frossen suppe, nogle hakkede frosne tomater (overskud fra drivhus) + en rest pasta der koges med de sidste 5 minutter. Da jeg lavede denne suppe i sidste uge, fordi sønnen kan lide det og  han ville gerne spise med inden han tog på ferie, så denne uge bliver det til aspargessuppe.
Smag godt til og server evt m brød til.

Minestronesuppe på den nemme måde

 

Frikadeller med græskar og kartofler:

Frikadeller:

Frikadeller til fryseren


Græskar og kartofler:
Græskar skæres i “klodser” og bages i ovnen ved 200grader i ca 35 minutter, men da der er forskel på græskar så hold øje med dem.
Kartofler der er kogt og skåret i 1/4 kan bages i et fad ved siden af – så er de færdige samtidigt, men hvis det ønskes kan de serveres som kogte med kryddersmør

 

Fiskedeller m råkost:

Fiskedeller, råkost og stegte kartofler——-Rød frugtsuppe


Det er den opskrift jeg bruger i dag

Fiskedeller, råkost og stegte kartofler——-Rød frugtsuppe

 

 

Lasagne med tomatsovs og mange grøntsager:

Lasagne er pastaplader lagt i lag med tomatsovs og en bechamel-sovs (hvid opbagt sovs) –
i dag laves 2 fade da vi er 4 og jeg ved det er noget vi alle GODT kan lide –
er der noget til bage pakker jeg det i bagepapir og fryser det, det anvendes så en dag hvor der er en der skal have “sær-ret” eller frokost.

Supernem tomatsovs med mange grøntsager

Det vigtigste er tomaterne og tomatkoncentrat 😀 resten afgøres af hvad der er i grøntskuffen.
Her var det:
2 mindre squash (1 gul + 1 grøn) squash har den styrke at selv om den selv ikke smager af så meget giver den fylde og opsuger smag fra det øvrige den er sammen med .
1 stort løg eller 2 mindre
1 rød peberfrugt
resten af revet gulerod fra i går
2 fed hvidløg
1 renset chili (her rød)
6 tomater + et par cocktailtomater (det var dem der var blevet for modne til at skære pænt i skiver ude fra drivhuset) eller en dåse hakkede tomater
3/4 dl tomatkoncentrat
Groft peber, salt + 1 frisk kvist timian
Ca 1/2 l vand –  HVIS man ikke bruger friske tomater men en dåse hakkede tomater behøves det ikke men det gør ingen skade men du skal måske nøjes med ca det halve vand alt efter hvor våde dine dåsetomater er.

Det hele ordnes og hakkes fint –
2 spsk olie varmes op og alle grøntsagerne kommes i (jeg havde over 1,5 Liter hakket grønt) og der svitses godt så tilsætter jeg vand og bringer det hele i kog, efter  et kvarter tilsætter jeg salt og peber og koger videre en lille time til alt er kogt ud – undervejs kigger jeg at det ikke koger tørt, så tilsættes lidt mere vand.
Her laves en hel gryde med tomatsovs – jeg bruger ikke det hele men fryser resten i 3 mindre bokse til en anden gang – de er gode til feks madpandekager, pizza eller blandet sammen med 1/2 pose kogt pasta og drysset med parmesan og serveret med flute (DET er fast-food)
Det var hvad vi havde af grøntsager som jeg gerne ville have brugt i dag – det kunne også være groft revet rodfrugter + tomat
eller groft revet rodfrugter og fint snittet kål men så er det ikke en tomatsovs 😀

Bechamelsovsen er en opbagt sovs af 50 g smør der smeltes tilsættes 1/2 dl mel og piskes godt, så tilsætter jeg 2,5 dl varmt vand og koger igennem mens jeg fortynder med mælk (ca 3/4 liter), sovsen skal være tynd, der skal være mindst 1 liter sovs.

Først hælder jeg 1/2 sovs i 2 fade så lasagneplader så lidt kødsovs, igen et lag plader og igen et tyndt lag kødsovs, gentag til 4 lag plader og 3 lag kødsovs, så hældes resten af sovsen over lasagnen, mens der prikkes lidt hist og her. Drysses med revet ost.

Sættes i en 200 grader varm ovn og bages ca 40 minutter.
hviler mindst 20 minutter før den spises.

 

Flanksteak serveret i grove burgerboller:
Lørdag er det en flanksteaks af dem fra “Jensens bøfhus” men købt på tilbud i brugsen –
den steger jeg på panden som beskrevet på pakken. Det tager ca 15 minutter og derefter hviler kødet på et skærebrædt.
Det skæres i tynde skiver 15 minutter senere og kan nu serveres i grove burgerboller med rødkål eller agurkesalat + en dressing efter eget valg – det kan da serveres med feks flødekartofler, her kunne man vælge en pose fra køledisken og  bage dem i ovnen mens man steger kødet på stegepanden – hertil ville jeg servere en salat med blandt andet tomat og revet squash (da jeg har det fra haven endnu men ellers lidt tomat og ærter fra frost i salaten.

 

Søndag er hvad der er i køleskabet og rugbrød
Vi koger altid æg, da vi har 4 hønsemadammer i baghaven. Vi køber 2 gode pålægspølser hos slagteren hver måned de skæres begge i 4 stykker  og fryses, når vi så tager sådan 2 stykker og skærer på pålægsmaskinen og hvis der er nogle frosne fiskefiletter eller 1 pose frikadeller  er det sammen med grønt fra haven nok til at lave aftensmad her hos os –
På denne måde er der mulighed for at vælge kødfrit pålæg hvis man ønsker det og dem der spiser kød får i hvert fald noget af en ordentlig kvalitet. Disse små stykker skærepålæg giver hvad der svarer til ca 20-25 skiver pålæg (i størrelse med det der sælges som feks 3 stjernet kød/spegepølse) og det kan være brugt til aftensmad og næste dags madpakker/brød –
HER foretrækker vi kvalitet fremfor kvantitet, og min erfaring er at det ikke er dyrere hvis man ser sig lidt for.