Kalkun i tomatsovs m løse ris

Først gentager jeg opskriften på ris –
5 dl vand bringes i kog  –
Der tilsættes 2 1/2 dl ris (her bruger vi parboiled ris fra rema 1000)
andre ris kan bruges men kig så på brugsanvisningen, da kogetider er forskallige.
det bringes nu i kog mens der røres – der kommer 1 tsk salt i –
Der  lægges låg på  og der skrues ned så risene småkoger.
Skal nu småkoge 10 minutter og hvile ca 10 minutter.

Kalkun i tomatsovs:
2 spsk olie
4  kalkunsnitzler/kyllingebryster
1/2 dåse hakkede tomater
Krydderier: 1 stor tsk timian, 1 tsk salt, 1/2 tsk groft peber, 1/2 tsk spidskommen, 1 lille smule tørret knust chili.
*2 gulerødder
1 Pastinak
1 Løg
2 stilke fra broccoli * (det kunne være alle andre rodfrugter, der skal bare være 3/4 L)

4 kalkunsnitzler/kyllingebryster steges i 2 spsk olie i en wok/dyb pande/(jeg brugte en lille gryde med en god belægning – så der ikke bruges for meget fedtstof), de skal kun steges så porrene lukker på kødet og tages op (stilles lidt til side)
Dvs. meget kort de ændrer farve til lys grå, men er ikke færdige endnu

Grøntsagerne ordnes og skæres i  små tern –
De svitses i gryden efter kødet er taget op –
Tilsættes krydderierne, 3/4 dl vand og 1/2 dåse hakkede tomater –
Nu snurrer grøntsagerne under låg i ca 10 minutter –
lægges kødet ned i mellem grøntsagerne og det hele simrer færdigt på 10-15 minutter –
Der smages til og serveres med de løse ris og en salat.

 

Donuts – (det er billigt og nemt)

Her valgte jeg at vende dem løst i rørsukker mens de var varme – men pyntningen kan da være langt mere professionelt med glasur, nødder, drys og kokos – men det hænger vi os altså ikke i herhjemme.

JEG valgte at erstatte sukkeret med et sødemiddel (Atwel) pga min diabetes –
jeg erstatter her ca 70 g sukker med 50 g Atwel og da det også erstatter 50% fedtstof bruger jeg så kun 25 g smør – da der blev ca 21 donuts af dejen er der frosset 3 x 4 donuts ned i lynlåsposer.

DETTE ER MIN NORMALE OPSKRIFT: (Her blev 21 af ca 50 g)
Donuts er lavet af en gærdej, hvori jeg “slår” æggene ind i med en grydeske.
Denne gærdej kan også bruges til berlinerboller.
2,5 dl mælk lunes og 50 g smør smeltes heri –
1/2 tsk salt, 1/2 tsk vaniliearoma,  3/4 dl sukker + 2 tsk tørgær (eller 1/2 pk almindeligt gær) piskes godt i  (der må piskes godt)
så tilsættes 1 L (ca 600g) hvedemel lidt efter lidt, brug ikke det hele –
Når dejen er smidig “slås” 2 æg i dejen med grydeskeen til de er absorberede –
Nu vendes dejen ud på bordet og æltes med lidt mere/resten af melet –
Delen sættes til hævning til den er dobbelt så stor –
Rulles ud i 2 cm tykkelse og udstikkes med et glas – jeg lavede så hul med et snapseglas – men der findes sikkert noget der er beregnet til det 😀 (bare ikke hos mig)
De koges i olie og vendes i rørsukker (kunne også være drysset med flormelis).

 

Madplan for uge 48 + (lidt planlægning om jul)

Ja så er det den uge hvor vi går ind i julemåneden, pas nu på ikke at stresse rundt –
det er langt hyggeligere uden stress – Efter min mening SKAL  der være plads til hyggedage –
En god ide vil det måske være at få styr på gaverne (hvis man ikke hører til dem der elsker at drøne rundt i sidste øjeblik), hvor man skal holde jul og hvor mange man bliver er da nok også smart at få bestemt på dette tidspunkt.
Vi holder jul herhjemme og vi bliver 6-7 stykker, en hund + vores kat (de 2 sidste enes nu fint) –  de yngste i familien er efterhånden unge mennesker, så  der er ikke så meget stress her, det er familiehyggen der er i højsædet (med mindre børn er der mere”fut og fart” på, men hver tid har bestemt sin charme)
Jeg er et “liste-menneske” (jeg skriver op og sorterer i kasser), men sådan er vi forskellige – gør som du selv synes der passer til jeres familie.
Jeg har mine to plastkasser på 1.sal og der er de kolonialvarer, jeg skal bruge i julen – jeg har i de sidste 2 mdr. købt  en eller 2 ekstra varer hver uge (alt efter tilbud)- på den måde mangler jeg ikke ALT, når der skal julehandles (det er faktisk kun køleskabsvarer + grøntsager der mangler, når jeg skal handle lige inden jul) – Jeg bager her i begyndelsen af December – jeg skal have kogt en del “store norske klejner”, et par grove hvedebrød + ca 40 store morgenboller – det bages og fryses så er der til morgenbord og hyggestunder. Herudover  er det vigtigt med havregrynskugler (de fryses også i mindre portioner) – konfekt laver jeg ikke selv mere – det gjorde jeg tidligere (det er købt i tyskland) – de øvrige julesmåkager klarer bageren ganske glimrende (vi spiser ikke ret mange, kun til kaffen 1.+2. juledag.
Hvis du som jeg kan lide planlægning, så planlæg julemiddag og evt julefrokoster nu –
Her spises ikke købt afskåret pålæg, men meget gerne fiskepålæg, æg, tomat osv, vi bruger resten af julemiddagen (steger med vilje mere end vi skal bruge), der steges hjemmelavede frikadeller og en nybagt leverpostej m bacon og champignon, til sidst  risalamande.
Jeg skal have købt 1 hel svinekam, de fås ofte på tilbud, vores superbrugs har ofte en god en fra lokal avler – de vejer ca. 5 kg (jeg steger godt den halve til jul og julefrokost og fryser resten ned til 2 middage senere).
Jeg skal også bruge 2 1/2 kg medister og 2 1/2 kg magert hakket flæskefars  så bliver der stegt både små og store frikadeller til fryseren (de kan godt steges nu  og fryses) – Jeg skal have 3 rå leverposteje + 1 god spegepølse og 1 god kødpølse, det sidste køber jeg i Super Brugsen i Sakskøbing – deres slagtervarer er gode, hjemmelavede og der er mange varianter et vælge imellem (Jeg er til en klassisk spegepølse m valnødder, “drengene” til en med peberkorn og gerne som en bloksalami, kødpølsen må gerne være en klassisk udgave).
Når jeg har købt kødet koger jeg medisteren og fryser den – farsen rører jeg til fars laver et farsbrød med rosenkål (dejligt til når man er “træt af julemad” (fryser det ubagt), resten af farsen steges til almindelige frikadeller + minifrikadeller, ca halvt af hvert. De fryses i passende portioner. Pølserne gemmes i køleskabet (uåbnet er de langtidsholdbare, senere fryses de som 1/4)
Julegaverne er noget for sig selv – jeg har lavet reglerne om –  Det er et valg vi har taget – Vi giver julegaver til dem vi holder jul sammen med – Der ud over er der kun nogle  børn  der får mindre gaver eller gavekort. Jeg har haft et dårligt helbred de sidste 3 år og har ikke kræfter til at drøne rundt og købe og bagefter pakke ind i så stor stil (hertil skal siges at vi plejer at købe/give ca 60-80 gaver) så der er nu reduceret til ca 15 stk.

Nå men til madplanen:

MANDAG:…..Westernsteaks m pommes-fritter og ærter

TIRSDAG:…..Tortilla m ølmarineret skinke

ONSDAG:……Gule ærter m kødboller

TORSDAG:….Bacon  med spejlæg + stegte kartofler + baked beans (havde jeg lyst til)

FREDAG:…….Vi køber færdige sandwich m pålæg , da vi skal have handlet julegaver

LØRDAG:……Salade Nicoise m flute

SØNDAG:……1.søndag i Advent……..1 krydret suppe m. flutes – æbleskiver til kaffen

Jeg mangler faktisk kun mælk, ost, grøntsager og frisk frugt i denne uge + 1 pk flute (her synes vi faktisk at de billige er helt OK.)
Vi bruger denne uge penge på sandwich, de kan da laves hjemme i køkkenet (en gang imellem er det nu rart at købe maden ude) –
Hvis man ønsker at lave dem selv så køb en pakke sandwichboller, brug en rest kød (hvis du har det) – ellers kog nogle æg og køb en pakke rejer – brug hvad der er tilbage i køleskabet af grønt (et par revet gulerødder, lidt rødkål, dressing osv til pynt)
Den øl-marinerede skinke er fra et gæstebud, steaks var et Aldi-tilbud, vi bruger tun på dåse og bacon er fra sidst der var tilbud.
Lørdag er det fisk(selv om det er fra dåse),
Ons/Søndag er der mulighed for at spise kød-frit
Ugens bagning bliver æbleskiver Søndag.

Wokret m kalkun og broccoli

Jeg har taget udgangspunkt i de retningslinier der er for diabeteskost –
Det er nødvendigt for mig, da jeg har fået alvorlige problemer med mine øjne –
Jeg har fået at vide at jeg for at beholde synet SKAL være benhård – så der handles og fremstilles en del mad HELT fra bunden. Tidligere har jeg da også lavet mad som jeg skal,  men indrømmet der er blevet snydt LIDT i hjørnerne – Vi er også mennesker 😉  , men nu har kosten fået 1. prioritet og det vil i sikkert opdage hen ad vejen – men det gode er at  INGEN tager skade af diabetesmad.

300 g kalkun i strimler (kyllingekød kan bruges)
1 stor porre i strimler
2 gulerødder i små stykker/stave
8 babymajs i halve
1 broccoli (500g)
1 løg i halve skiver(jeg brugte 1/2 stort rødløg)
1/2 finthakket  chili (kan udelades)

marinade:
1/2 dl  ren appelsinjuice
1/4 dl soya
1 fed hvidløg (hakket)
1 tsk olie
Lidt stødt ingefær og sødemiddel(her kan bruges sukker) efter smag

1 pk risnudler koges (her kan anvendes 300 g fuldkornspasta)

300 g kalkun i strimler lægges i marinaden

svits kødet i wok –
tilsæt grøntsagerne og vend godt rundt –
tilsæt marinaden og steg videre i ca 10 minutter
Bland de kogte nudler i og server evt med groft brød

BILLEDET ER LÅNT FRA DIABETESFORENINGENS OPSKRIFTSIDE
JEG har bare skiftet bønner med broccoli 🙂

Madplan for uge 47

Ja her ryddes op – ikke kun i madvarer, men vi vil gerne have sat en ny lampe op, have malet vores lille baggang (badeværelset trænger egentligt også, men det må vente) – her skal gøres hovedrengøring INDEN der skal hænges julelys op – så hvis vi kan nå lidt ind imellem de næste 2 uger vil det være fint.
Her er der lys udenfor i haven, fra sidst i NOVEMBER, fordi vi bor ude på landet og om vinteren er der meget mørkt – vi har ingen julemænd eller andre dekorationer med farver på – men der kommer kæder med hvide lys op rundt om stolperne på carporten, på udhænget, på vores havehytte og på drivhuset. – NU hvor man kan få dem med sensor, er det så nemt, når først de er indstillet, passer de sig selv. (og de er ikke særlig dyre mere)
Jeg ved altså godt at det er gammeldags med julerengøring og forårsrengøring, men JEG synes altså at det er ekstra rart og hyggeligt efter sådan en omgang og det giver mulighed for at få ryddet op i de kroge hvor man ikke kommer så tit.

Mandag:……Jeg  skal på sygehus, så en “western-pande” (færdigret fra frost i ALDI)

Tirsdag:…….Kalkun-wok m nudler/pastaskruer og broccoli og minimajs

Onsdag:…….Lasagne

Torsdag:……Brændende kærlighed  m rodfrugt-mos (pasta til sønnen)

Fredag:……..Fiskefrikadeller m ovnstegt grønt og kartofler

Lørdag:……..Risengrød og Donuts (Hjemmekogte)

Søndag:…….Kalkun snitzler i fad m tomat og ris

Alt kødet jeg skal bruge tager jeg i fryseren – så det behøver jeg ikke at købe.
Jeg har et kalkunbryst det skæres ud og bruges til tirsdag og søndag.
“Westernpanden” og bacon har jeg også til Lasagnen bruger jeg en vegetarisk bolognese fra URTEKRAM – så det er kødløs middag onsdag/lørdag og torsdag bestemmer man jo selv hvor meget bacon der hældes på 😀
Her i huset købes kødet i en rimelig kvalitet MEN helst på tilbud/nedsat pris/datovare, det lægges så i fryseren – Bacon købes stort ind når det feks fås billigt i “stribevis”  (fornyligt havde Netto et godt tilbud her købte jeg 2 striber) – Da jeg har afsat 300/ 350 kr ekstra om måneden til tilbuds-køb plejer det at kunne hænge sammen.

INDKØB:
1 færdigret efter ønske – Aldi har mange  (her westernpande m kartofler, lidt meget små frikadeller, pasta og grønt) 30 kr. – 1 pk bacon 7kr – 1 pk fiskefars/frikadeller 25 kr –  1 kalkunbryst 40 kr Jeg køber 1 kalkunbryst på ca 1 kg skærer 4 snitzler og resten til tynde wok-strimler (jeg lægger så strimlerne i 2 poser + snitzlerne i en pose og ned i fryseren, så er der til 3x aftensmad for ca 55-60 kr) – 2 pk pålæg 15 kr (her bruger vi gerne de billigste alt efter hvad vi kan få) =117 kr.
6 æg 10 kr,  1 smør/ engdal ell lign 10kr., 8 l mælk 60 kr, 1 glas marmelade (fås i denne uge til 5 kr, så køb et ekstra), 2 pk rugbrød  ialt 10 kr,  grødris og mel hvis du mangler, pastaskruer/nudler 5 kr, løse ris 8 kr, havregryn 6 kr, = 114 kr.
1 ps kartofler (til 2 gange) 12 kr., 2 kg gulerødder 10 kr., 1 pose rodfrugter 12 kr,  1 ds minimajs 7 kr., 1 broccoli 5 kr., tomater 10 kr., 1 pose løg 8 kr., 1 x lagsagneplader 10 kr.
1 fl. olie 9 kr., 2 pk gær (hvis du vil bage) = 80 kr.
Ialt 316 kr, så det er lidt under 350 kr, køb evt  noget frugt  – men kig efter tilbud i din butik feks kan du skifte kalkun med kylling (det er ofte på tilbud)
Her er til havregryn/grød, rugbrød + evt hjemmebagte boller til morgenmad –
Brød til madpakker m pålæg og rester fra aftensmaden(brug rester af evt kød og råkostsalater) giv evt frugt eller gnavegrønt i madpakken.
Aftensmad til 2 voksne + 2 børn (vi er 3-4 voksne)

 

 

Min nye “side”

Jeg vil dele noget nyt og spændende med jer her på siden – der kommer en  udvidelse til –

Ja lidt nyt skal der helst ske hele tiden hos mig – Jeg har det med at kaste mig ud i noget nyt meget ofte.

Denne gang vil jeg til at bruge noget af den viden jeg har om kost – jeg ved en masse om mad, opskrifter, planlægning, diæter, allergier osv. – Jeg er uddannet social og sundhedsassistent – har læst “kostvejleder” på At work Skolen og frem for alt har jeg prøvet det selv – i 2011 tabte jeg selv 40 kg OG HAR KUNNET HOLDE VÆGTEN +/- 3 kilo.
Jeg starter nu op med at tilbyde andre hjælp med individuel vægtregulering – ja jeg kalder det vægtregulering – der er  nogle (i alle aldre) der skal tabe et par/nogle/mange kilo OG der er andre der skal tage på/holde vægten stabil eller har helt andre grunde til at ændre deres kost -Det er  svært for alle, men med den rette hjælp kan det lade sig gøre (jeg ved det af egen erfaring)

Jeg tror på, at den hjælp der skal til, før det kan lykkes er:

Hjælp til selvhjælp (det er i hjernen det foregår, når der skal holdes fast)
Fornuftige opskrifter 
(det skal ikke være ekstra besværligt at lave mad)
Man skal ikke føle sig som noget specielt (hele familien kan spise det samme)
Der er intet der er forbudt (intet er forbudt men mængden kan ændres 🙂 )
En plan duer ikke – Planen skal målrettes dig (den laves individuelt til hver enkelt)

Min side kommer til at hedde “vægtregulering 4 You” –
Det kommer ikke til at betyde, at min nuværende side med billig mad og mad-planer stopper,
der er stor forskel på de 2 sider, men de 2 sider vil aldrig blive blandet sammen.
Den side jeg hele tiden har haft, fortsætter som den plejer. Det nye tilbud er et produkt, der stiller andre krav til mig og det bliver en ydelse, man kan købe sig til,  da der bruges en hel del tid på at beregne og lave en individuel madplan og vejledning –
Jeg vil bestræbe mig på, at det ikke bliver urimeligt dyrt – men samtidigt er der altså en anden form for “commitment” når man betaler for noget.
.

Når det hele falder på plads vil I høre nærmere

Hav en dejlig dag
BERIT

 

 

Lammesteaks + broccoli m chili og fuldkornspasta

Der laves mad på 20 minutter i dag

Der sættes en gryde vand over til at koge pasta i og den bringes i kog + 2 pander varmes op –
Mens den kommer i kog, hakker man en chili/måske kun 1/2 og 1 broccoli deles i små buketter (skær bare de største over) stilkene skrælles og bruges også (de smager også godt)

Hæld nu pastaen i vandet og den koger som vanligt.
Så opvarmes 1 stor spsk olie og chilien(hakket) svitses let (den mister lidt farve) – Broccolien tilsættes og svitses med –
Nu tilsættes 1/2 dl vand og låg lægges på og det snurrer mørt (må godt have lidt bid)- det tager ca 10 minutter

Nu steges lammesteaks
Lammesteaks købte jeg som datovare og lagde i fryseren i forrige uge –
(De var tøet op)
Der var 4 og de blev stegt i olie som skrevet på pakken  ialt 11 minutter,
(7 minutter på den ene side – 4 minutter på den anden) undervejs krydres med salt + peber
Lægges på et fad og broccolien hældes over –

Vandet hældes fra pastaen og der serveres.

Mad på 20 minutter. (og det blev spist)

madplan for uge 46

Den ældste søn fylder 40 år (vi bliver gamle 🙂 ), så vi er inviteret til fødselsdag Lørdag – så der laves ikke mad – søndag starter jeg på at faste da jeg skal på sygehus Mandag ugen efter –
Så der spiser de andre rugbrød når de bliver sultne.
Derfor er min madplan kun frem til Fredag i denne uge

MANDAG:……..Lammesteak m grovpasta og blomkål

TIRSDAG:………Kylling i sur/sød marinade m ris + bønner

ONSDAG:……….Quinoabøf serveret i burgerbolle (har købt et tørret mix fra Urtekram) + fritter af sød kartoffel

TORSDAG:……..Sushi take away – jeg skal på sygehus (har lige 3 besøg den kommende tid)

FREDAG:………..Frikadeller m kogte grøntsager

Denne uge tager vi af reserverne i fryser og skab, vi har en lidt “tosset” uge, hvor der er  praktisk ikke at skulle rundt og handle – jeg skal slappe af og “de 2 andre” klarer det meste af det praktiske, katten, hønsene  og rengøringen, så derfor prioriteres ordentlig mad men nem mad –  så nøjes jeg med at hjælpe det jeg kan.

Herregårdskoteletter m kartofler og salat

Jeg har købt 2 herregårdskoteletter i ALDI på nedsat pris, dem bruger vi i dag.
Herregårdskoteletter er ekstra store og tykke koteletter med et kam-ben i –
De skal steges lidt længere ved svag varme så de bliver gennemstegte ved benet –
JEG har brunet og krydret dem og så er de lagt i en lille tærteform der passer i min airfryer
de skal så have 25-30 ( mine fik 35) minutter ved 175 grader mens kartoflerne bliver kogte –
Skyen bruger jeg til en champignonsovs

Serveres med en blandet salat og kogte kartofler
Tror søreme at vi tager et glas vin til

Madplan for uge 45

Vi skal kun lave mad til 2  det meste af ugen –
Så vi gør det lidt let for os selv og når vi så kan lide det vi får er det jo ikke så ringe <3
Søndag er det Mortens aften og vi får andesteg, men i år vælger vi en bryststeg, da vi kun er 3-4 stykker og her får vi også medisterpølse – en god udgave købt hos en slagter jeg tror på 😀 –
Den er kogt (det plejer jeg at gøre) og er lagt i fryseren – vi bruger også medisterpølse juleaften sammen med and + flæskesteg – ifølge den ældste søn må der ikke røres ved det – det fik han hos hans farmor og det er vigtigt for ham -så vi skal nok blive mætte og alle rester bruges jo til julefrokost.

Mandag:……Vi har en del æg så aftensmaden bliver omeletter med champignons

Tirsdag:….. Koteletter m kartofler og grøntsager

Onsdag:……Stuvet spinat m smilende æg + hjemmebagte flutes (har et par stykker i fryseren)

Torsdag:…..Jeg skal til reumatolog, så der er lovet THAI – take away

Fredag:…….Kyllinge-snitzler m ærter og kartofler.

Lørdag:…….Suppe (Jeg tror det bliver en færdig tomatsuppe m kødboller – jeg vil nemlig gerne have tid til at sy hele eftermiddagen)

Søndag:…….Andesteg + medisterpølse, (vi får en andebryststeg i år da vi kun er 3-4 hjemme) m rødkål  hvide og brunede kartofler + is til dessert.