Torske-burgere m bønneblanding, linsepasta og pesto

Torskeburgerne er an pose fra dybfrost (købt i Rema 1000 da der var fødselsdagstilbud)
De kan steges på panden eller gå i ovnen.

Bønnerne er kogte tørrede bønner købt i  Rema som en “Mexico-blanding”
De lægges i vand natten over og koges ca 45 minutter i rent vand.

Pastaen er en pasta af sorte linser der koges rigtig møre (linsepasta skal ikke have bid )
når den er kogt blandes den med pesto.

Pesto laves af hvidløg, masser af persille og nogle mandler, det køres på minihakkeren med lidt god olie – når det er en masse tilsættes fintrevet parmesan  og mere olie efter smag og behag – der krydres med salt og peber.
Denne pesto kan holde sig i køleskab hvis der er noget tilbage – den skal blot være dækket af olie.

Stenalderbrød

Jeg bager dem som udgangspunkt efter en opskrift fra Thomas Rode,
Jeg er bare ikke så nem at styre når det gælder opskrifter – når jeg er i køkkenet bliver det oftest “fri leg” 😀
Dejen skal i en smurt form, men jeg bruger en silicone-form (så er det ikke nødvendigt)
Jeg tager 600 g frø,  kerner og nødder –
Det vigtigste er at der er græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesamfrø – nødderne kan være hvad som helst – der bruges 600 g i alt ( der kan tilsættes tørrede tranebær eller andet tørret frugt, men ikke for mange)
Jeg vejer det hele af på en bagevægt og tilsætter 1 stor teske salt + 4æg  der er pisket sammen med 3/4 dl olie (den originale opskrift siger det dobbelte, men JEG synes brødet bliver meget “fedtet”).
Brødet der er en rørt masse lægges i en bageform – bages i ca 1 time ved 200 grader –
Formen fyldes helt og glattes da dejen ikke hæver.

Banankage allergivenlig og sukkerfri.

Jeg har ledt efter en kage vi kunne spise alle sammen – har taget lidt her og lidt der på nettet,
og det er endt med denne, som jeg kalder familiens banankage.

Denne kage er lynhurtig at bage – jeg bruger en skål + 1 decilitermål –
Der piskes med en elpisker, men kan garanteret  piskes i hånden også.

2 dl olie + 3 store æg piskes godt sammen der tilsættes 3 modne bananer, der er moset GROFT med en gaffel – så  røres/piskes havregryn + 3 tsk bagepulver i og tilsidst vendes 1 1/2 dl tørret frugt der er skåret i mindre stykker i (svesker, abrikos eller lignende, mine er bløde er dine ikke det så læg dem i blød i kogende vand)  –
Bages ved 180 grader i 35-40 min

jeg vil prøve den med friske æbler/pærer i små stykker i stedet for den tørrede frugt!!!!
OG jeg vil prøve at blende havregrynene inden jeg putter dem i kagen.

Vi fik græsk yoghurt( den røres med lidt sødemiddel og vaniljearoma så smager det som en vaniljecreme) til kagen.

Farsbrød med grøntsagspasta og broccoli

Jeg lavede et farsbrød af min allergivenlige fars
400 g flæskefars røres med 2 æg og krydderier efter smag (intet andet) –
Jeg brugte 1 tsk salt,  1/2 tsk peber og 1/2 tsk krydderiblanding.
Rør godt og det kommer til at hænge sammen.
Min mand rørte dem med håndkraft, Men de kan også røres i food-processer)
Den kan bruges til boller i karry – farsen kan bruges til frikadeller, farsbrød eller farserede grøntsager.
Farsen formes som et brød og dækkes af bacon.
Jeg lagde en stor fast pære, 1 skrællet pastinak og et stort løg skåret i halvstore klodser i den anden ende af fadet – sprayer med lidt olie.
I ovnen ved 180 grader i 40 minutter.
Der dannes lidt sky der evt kan bruges til at lave sovs af – vi bruger ikke sovs, “de 2 andre” bruger chilisovs til (næsten) alt.

Grøntsagspasta er gulerødder + stilken fra broccolien (intet går til spilde) –
Den køres på den elektriske  grøntsags-slicer – nogle små “dutter” af grøntsagerne der slices koges med sammen med broccolien –
Spaghettien koges kun et par minutter eller 3 skal ikke være “splattet”
Broccoli og “dutterne” dampes lige møre (ikke mere)

 

Madplan for uge 20

Jeg skal opereres torsdag (kommer hjem igen samme dag, men skal faste) så onsdag bliver måske rugbrød, så får jeg yoghurt til aften kl 17, da jeg er diabetiker må jeg helst ikke faste for længe, men vi har prøvet det før og det går altså nemt 😀
Torsdag får vi hveder til aften – Jeg bager dem selv og det er ikke særlig svært – mine er bagt i weekenden og er lagt i fryseren.

Hvedeknopper 20-24 stk (De er perfekte som krydderboller og kan fryses)


De er fine at fryse og smager bedre end dem fra supermarkedet

Mandag………..Farsbrød m grøntsags-spaghetti (bruger grøntsags-slicer) + broccoli.

Tirsdag………….Torskeburgere m kogt bønneblanding, linse-pasta og pesto.

Onsdag………….Rugbrød + Yoghurt 😀 , Jeg skal opereres i morgen.

Torsdag…………Hveder – Jeg er nok lidt træt så dem klarer manden.

Hvedeknopper 20-24 stk (De er perfekte som krydderboller og kan fryses)

Fredag…………..Mørbrad m bacon og Laver et fad med pærer, løg og pastinak drysset med valnødder sammen med farsbrødet i ovnen  + blomkål.

Lørdag…………..Lasagnette af blandet pastatyper m. skinke + salat

Søndag………….Fyldte fiskefileter (købt færdige da REMA 1000 havde fødselsdagstilbud)

Jeg har handlet til denne uge, mangler at bage stenalderbrød og købe mælk senere på ugen –
Jeg vidste,  jeg skulle på sygehuset, så der blev fyldt op med gode tilbud i sidste og forrige uge.

Indbagt laks m quinoa og tomatsalat

Den indbagte laks med spinatfyld  købte jeg færdig lige til at komme i ovnen –
Den blev købt i sidste uge da der var fødselsdagstilbud på deres frosne kyllinge og fiskeprodukter  til (10 kr/pk) I dag brugte vi 2 pakker

Quinoa er et “superfood” da det indeholder masser af protein – det koges som ris i saltet vand.

Tomatsalaten var tomater (fra en bod i nærheden), der blev skåret i skiver og drysset med purløg –
Da der lå 2 modne avokadoer, blev de most sammen med en tsk hvidløgssmør.

Kyllingespyd med varm pasta-blanding + squash (kørt i spiralizer)

Jeg har i dag købt en elektrisk Spiralizer, ja jeg ved man kan få en “dims” til at dreje som en blyantspidser med hånden, men jeg tvivler på at jeg, der ikke har så mange kræfter, vil kunne gøre det ret længe OG jeg hader at bede om hjælp til mere end nødvendigt.
Jeg kørte lynhurtigt en lille squash og det lignede lang pasta – det er faktisk ret dekorativt.-
den skal der arbejdes mere med :D.

I dag blev der lavet en pastablanding af ærter, majs og rød linsepasta – til sidst kom der en håndfuld hakkede krydderurter + 2 spsk citronolie.

Kyllingespydene var med BBQ-smag og er på tilbud i REMA 1000 i denne uge –
De blev stegt på panden på alle sider i halv olie/smør –

Det der var på panden kunne være blevet jævnet med maizena og med lidt kogevand fra squashèn, salt & peber ville det være en udmærket sovs –
Sovsen valgte vi fra og tog en klat hvidløssmør. Min mand og jeg kan  mægtig godt lide kryddersmør (også på brød under en skive kød-pålæg) og da sønnen ikke er den store sovsespiser blev det kryddersmør –

Squash-en der blev kørt på “det nye legetøj” fik et opkog  i let saltet vand til den liiige blev lidt blødere og mistede den rå fornemmelse – her blev også drysset med lidt krydderurter.
Vi bruger en del friske krydderurter, fordi vi har den i haven –

Det hele anrettes med lidt salatblade ved spyddene, husk man “spiser” også med øjnene. (desuden kan vi lide at spise salatbladene til vores mad)

I drivhuset har ROSMARIN, TIMIAN, BASILIKUM, PERSILLE, SALVIE og PURLØG overvintret og i vinter hvor det ikke har været så koldt er der måske 1 måned hvor vi ikke har kunnet tage af dem  😀 – Basilikum har været dækket af som den eneste, den så lidt sølle ud, men er nu kommet – De andre store potter bliver bare kørt ind i drivhuset.
NU er de kommet ud langs huset hvor de står hele sommeren – så huset er frit til de nye tomat-planter.
Så selv om man kun har en altan, skal man ikke snyde sig selv for den “luksus” det er at kunne bruge friske krydderurter – 1 portion pasta vendt med hakkede krydderurter og dryppet med lidt god olie + lidt citron er et måltid der hvis det spises med en tyk skive brød dufter af sommer og Italien.
JEG har købt mine krydderurter i store potter og i jord – de små man køber kan man være heldige med men rødderne er oftest for fine . Planterne er så plantet ud i store frostsikre krukker og der trives de fint – Når mine bliver for store deler jeg dem og har derved øget mængden af krydderurtepotter – de vil da også være fine som værtindegaver. 😀

 

Grøntsagsgryde m krebinetter vendt i havregryn.

Jeg tager rodfrugter (dem der er i skuffen) i dag var det 3 gulerødder, 1 pastinak, 2 løg,  3/4 L fintskåret kål, 1 lille stykke blomkål,  5 buketter af broccoli  og 1/2 dl syltede paprikastrimler.  –  ALT skærers i tern/klodser – Denne blanding var det der var til overs i vores køleskab – Blandingen kunne være meget anderledes, men VIGTIGST er de tunge grove grøntsager (rodfrugter, kål og løg).
Starter med løg og rodfrugter svitser dem noget og tilsætter så de øvrige grøntsager efterhånden + 1 dåse hakket tomat + krydderi (vi bruger friske krydderurter, da de er i haven) – lader det stå og stege godt sammen – smag til og voila Berits grøntsagsgryde
(heri kan skjules maaange grøntsager 😀 )

Krebinetterne  blev vendt i Havregryn frem for æg og rasp, da der bliver sparet kulhydrater her i øjeblikket (Panering med æg og rasp smager godt, men det gør de her også 😀 )

Madplan uge 19

Vi fortsætter med de nye kostvaner – det har da været nemt synes sønnen –
Vi bager stenalderbrød og vi kan faktisk godt lide det alle 3 (jeg kan nu godt lide mit sigtebrød) og da det jo ikke  er på grund af allergier, men udelukkende et bevidst valg om  at vi gerne vil have færre kulhydrater og mere protein i vores kost, behøver vi jo ikke være fanatiske.
Sønnen  er nu ret stædig, når der er noget han VIL, så i det store er det ikke mange “snydevarer” der finder indpas på hans tallerkenen.
Vi laver flere ting fra bunden af, men så besværligt er det heller ikke – man kommer altså ret langt med masser af grønt, så snittearbejdet er blevet større.
Vi har i sidste uge smagt alternative pastatyper og hvis de bliver kogt møre smager de såmænd ret godt, (med bid i bliver de hårde i midten). Jeg vil have en “Spiralizer” så må vi afprøve “grøntsags-spaghetti” i denne uge.
En sidegevinst er at JEG der er diabetiker har fået et mere regelmæssigt blodsukker, hvilket skyldes at de kulhydrater vi mest indtager nu er de “langsomme kulhydrater” fremfor de hurtige (der ofte stammer fra sukkerstoffer)

Mandag: ……. Krebinetter vendt i havregryn m  grøntsagsgryde

Tirsdag: …….  Kyllingespyd  m varm pastasalat + grønne asparges

Onsdag: …….. Indbagt laks  m. quinoa og tomatsalat

Torsdag: ……Torsdag og Lørdag kan vi ændre men ved ikke helt til hvad, der er kun min mand og jeg hjemme og måske spiser vi ude den ene dag og tager noget let den anden 😀

Fredag: …….. Hakkebøf a la pariserbøf (serveret m kapers,rødbede og syltet agurk)
Tilbehøret her bliver kartofler, bønner (sønnen får en rest pastasalat)

Lørdag: ……..Se  Torsdag <3

Søndag: ……. Forskellige  kogte pasta-typer m stegte pølsestykker + Råkostsalat

Jeg skal have købt flere pasta, det er bestemt ikke alle butikker der har flere slags så det må jeg  kigge efter. Kyllingespyd er på tilbud i REMA 1000 i denne uge  og resten af kødet har jeg i fryseren – Grønne asparges er på tilbud i REMA 1000 i denne uge

 

 

Boller i karry med blomkålsris

Blomkålsris er revet blomkål – kan spises som ris
De skal blot varmes op til kogepunktet og så trække til de er så møre som man ønsker
Boller i karry er lavet af min allergivenlige fars

Boller i karry (kulhydratfattige + allergivenlige)


DENNE fars kan bruges af glutenallergikere og mælkeallergikere
Salaten var salat, tørrede bønner (de havde været sat i blød og var kogt) og ananas.

Resten af “risen” kan bruges i salat eller i sammenkogt ret/kødsovs så den fryses.