Madplan for 1 uge


Når du gerne vil have i spiser sundere – skal du sørge for at det du ikke synes i skal spise, IKKE er til stede, så lad være med at købe det – eller køb det i mindre mængde –
Økonomiposer bliver tømt lige så hurtigt som mindre poser, og “nogen” har jo spist det.
Du siger dine børn ikke vil have KOGTE grøntsager, så server dem rå –
Feks gnavegrønt eller grønne ærter der er tøet op – majs smager godt optøet – agurk i tern  -tomat i både – så kan man vælge det man kan lide.
Råkost er en mulighed – de fleste børn spiser revet gulerod, det kan blandes med revet æble, ananas i tern, appelsin skåret i stykker og en gang imellem kan man blande revet squash i, hvis det er i mindre mængde virker det som revet æble hvis det er skrællet inden rivningen.
Langsomt kan børn vænnes til at der er noget ukendt i maden. JEG synes man skal acceptere et NEJ fra børn, hvis man er rask og der bliver serveret  varieret mad flere gange om dagen, bliver børn  ikke fejlernæret fordi de i perioder kun spiser få ting 😀 .

Sunde boller laver du med revet gulerod og revet squash, du kan bruge en almindelig hvedebolleopskrift men iblande ca 3/4 l revet gulerod/squash/skrællet pastinak.-
Du tilsætter det “grønne” inden melet kommer i, så bruges der lidt mindre mel –
Dejen skal så hæve til dobbel størrelse, formes og efterhæve, herefter smøres bollerne med evt æg og bages ved 200 grader – disse boller kan bruges i madkassen med gnavegrønt og frugt.

Nogle mener den dyre mel er bedst , JEG mener den billige er ganske udemærket i stedet for de dyre melblandinger, blander jeg  feks. selv havregryn i melet. Hørfrø og sesamfrø og evt kerner er ofte billige i Rema 1000 og det er langt billigere at iblande 1/2 dl af hvert selv end at købe en fancy mel-blanding –
Børn der er lidt på vagt overfor “underlige ting” i deres brød, kan ofte (snydes lidt) med revet skrællet squash, havregryn og revet skrællet pastinak – disse ting ses ikke og vælges derfor ikke fra..

Madkasserne synes JEG skal fyldes med det der er til overs fra middagen + 1 bolle og 1-2 stykker rugbrød alt efter hvor gammel man er (pålæg til denne mad kan være et smørepålæg, ost eller et par salatblade og skinke eller lignende) herudover kan der fyldes op med frugt og grønt.

Aftensmaden i uge 36 kan være:

Sugo ala berit

Sugo a la Berit


Denne opskrift indeholder ikke meget fedtstof og der er nok til 2 gange.
(Hos os er der til 3 gange, da jeg tager 1 krus fra til pizza også)
Den ene halvdel serveres med kogt pasta, (den anden halvdel fryses)

Frikadeller og ovnkartofler
En god måde at spare penge på er at lægge sine egne “slagterfrikadeller” i fryseren. Vore slagter tager 35 kr for 3 stk, jeg lavede 27 for max 40 kr – det giver en pæn besparelse – 🙂

1 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 3 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 – 3 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.
Halvdelen serveres med ovn-kartofler og gnavegrønt kogt pasta/kartofler-
Den anden halvdel fryses til brug i madkasserne.

Kylling på grøntsagsbund og ovnkartofler

Kylling på grøntsagsbund og ovnkartofler


disse kartofler tror jeg dine børn vil spise da de minder om pommesfrites

Hakkebøf i hjemmebagte boller (Hos os kaldes det “byg selv burgere”)
Her kan man selv gøre sin portion lidt sundere ved at vælge mere salat og mere rødkål (evt rødkålssalat) løg og tomat og jeg kan lide masser af hakket agurk.
Børnene kan så vælge det DE godt kan lide.

Tomatsuppe:
Tomatsuppe m flutes (de billige fra Aldi er udemærket) er et magert aftensmåltid, der kan tilsættes grøntsager som gulerod selleri, pastinak,kartoffelsuppe osv (da det blendes)
Da det serveres med kogt pasta i kan børnene få det som pasta med tomatsovs(suppe)
Der kan serveres ristet bacon på toppen

Forloren hare m bacon er en favorit her hos os
Hos os rækker den i 2 dage så fryser jeg halvdelen ned(så er der nem mad) ellers pålæg.

Forloren hare m 1/2 æbler m gele


Prøv den med en grønkålssalat m småtsnittet æble og lidt hakkede valnødder

Prøv at se disse opskrifter de vil kunne bruges og det er muligt at servere det for børn også
Risengrød er også en mulighed, karrykål ligeledes <3