Rimelig billig madplan til 1 voksen og 2 mindre børn (gælder også til 2voksne u. børn)


Du skriver at du har børnene 10 dage og faderen har dem i 4 dage, så jeg foreslår en madplan for 10 dage + 4 “fridage” (her kan du spise rester fra fryseren, tage et stykke brød og ellers spise hvad du har lyst til).
Jeg vil foreslå at du bruger 1 af dine fridage på at forberede til  hverdagen med dine børn –
Det lyder måske kedeligt, men giver mere tid med børnene 😀
Jeg gør det af og til selv om jeg ikke har små børn, så tager jeg en “køkken-dag” og laver flere ting på en gang – det er en god fornemmelse at bøtterne står klar til fryseren og det betyder også at min mand og søn kan lave mad når jeg pga sygdom har en dårlig dag + det er god økonomi (det elsker jeg <3 )
Jeg strækker maden med grøntsager – det giver smag og konsistens i retten –
På denne måde er det(hos os) lettere at hæve grøntdelen når den er lidt skjult 🙂
Vi får næsten hver dag en salattallerken med salatblade i midten og så lægges der ærter, tomat, agurk, små gulerodsstave, avokado, majs og udskåret frugt (feks.ananas) så kan man tage hvad man har lyst til – man finder hurtigt ud af hvor stor mængde ens familie spiser.
Har jeg en større rest, svitser jeg gulerodsstave og evt løg tilsætter resten (også salatblade), svitser videre et par minutter og tilsætter tilsidst kogte pastaskruer + 1 pakke skinketern  – NU er der en pastaret der serveres med et stykke brød og evt revet ost.
Køber du 5oo g oksefars, 1 1/2 kg  hakket kalv/flæsk + 1 stor kylling, så bliver der mad til 13 middage (4 af oksefarsen – 5 af kalv/flæsk + 4 (3 med kød + suppe) af kyllingen 🙂
4 x fars (kan fås for 20kr/pk) – 1 kylling (kan fås for 25-) = 105 kr for 13 middage = Ca 8 kr pr middag, det er god økonomi 😀
1 Kylling sættes over at koge i letsaltet vand – gerne med lidt grøntsager (feks rester fra grøntsagsskuffen – løg – et par gulerødder – en rest hvidkål – 1 par rodfrugter -altså hvad der er,1 boullion-terning kan også bruges ) uden virker det også, MEN det giver mere smag til suppen. – Den simrer  1 time til 5 kvarter, tages op og køler noget af. Suppen sis og stilles til side til senere.
Jeg deler den kogte kylling i – Kyllingebryst (Bruger 1 1/2 bryst til kylling i karry) – Kyllingelår (over og under) + 1/2 kyllingebryst til en kyllingeret – Resterende afpillet kyllingekød fra skrog og vinger til en kyllinge-tærte (1 kop er nok når det blandes med svitset grønt). – Jeg hælder nu den let afkølede suppe på 2 bøtter – tricket er at, nu er urenheder faldet til bunds og man kan forsigtig hælde den lyse rene suppe fra – Der plejer at blive 1 bøtte på knapt 1 L + 1 på 4 1/2 -5 dl (den lille bruges med det samme til karrysovs, halvdelen tilsættes kyllingebryst i skiver, den anden halvdel tilsættes kødboller og de fryses), disse skal så kun tøes op og varmes en dag – Suppebøtten tilsætter jeg kogte grøntsager der er skåret i småstykker og nogle kogte kødboller (den fryses ned til senere – Lår og det halve bryst fryses i en pose til senere – ligeledes kommes det afpillede kyllingekød i små stykker i en lille lynlåspose. tiltærte –
Jeg bruger denne opskrift(den er god), men bruger kyllingekødet + evt en rest kogte grøntsager i stedet for broccoli.  https://billigeopskrifter.dk/broccolitaerte-kalkunsnitzler-pasta-groent/5557
Så er der forberedt 4 middage 😀

Så går vi til “sugo ala Berit” (den er i høj kurs her hos os også hos de unge mennesker)
Grøntsager her løg, hvidløg, gulerødder et par små pastinak og lidt fennikel  (kunne være et stykke selleri) , ialt godt 1 L – 1,5 L skåret og revet grønt +2 poser frosne tomater (er der mange i drivhuset, grovhakker jeg dem og fryser ned ) Her kunne man bruge dåsetomater(2 dåser) – men friske smager altså godt, selv om de har været frosne.
500 g magert oksefars
1/4 flaske rødvin (resten nydes til maden) eller vand
salt, peber og frisk basilikum
olie

Alle grøntsager skæres småt ud eller  rives –
lidt olie  (1-2 spsk) hældes i en gryde og løgene brunes –
kødet tilsættes og brunes godt –
grøntsagerne  kommer i og der tilsættes langsomt rødvinen – eller vand 🙂
Tomaterne til sidst –
Nu småsnurrer det 1/2 -2 1/2 time – kan godt nøjes med 1/2 time,men der sker noget magisk ved lang simretid – GRØNTSAGERNE FORSVINDER og giver konsistens til retten,  så slukker jeg og deler det i bøtterne, så varmer jeg den portion vi skal bruge efterhånden.
NÅR det snurrer længe, opsuger kødet saften fra grøntsager og rødvinen, grøntsagerne koger ud og skaber den specielle konsistens og smag som en SUGO skal have –
Denne portion gav godt 2 L Sugo, vi spiste godt 1/4 og resten blev fordelt i 2 bøtter til fryseren + 1 lille bøtte, den kan bruges til en pizza. De 2 andre kan bruges til madpandekager, empenadas og som nu kødsovsl  🙂 – og i de 4 portioner er der kun tilsat 1-2 spsk olie.

Serveres med pasta og kogt broccoli (husk skræl stilkene og kog dem med) –
Hvis der spises en pæn portion broccoli, mindre pasta (evt fuldkorn) og passende mængde “sugo” er det faktisk sundt og IKKE fedt.

Det første billede er de grøntsager der kom i + mine frosne tomater. – kunne være alle andre rodfrugter og tomaterne kan være 2 dåser med tomater put bare meget SMÅT-snittet spidskål i det kommer til at ligne løg.
Det andet er den færdige ret.

IMG_2773IMG_2774

Så steges frikadeller og koges små kødboller 😀
Når jeg skal stege mange frikadeller bruger jeg 1 1/2 kg kalv/flæsk, 2 poser frikadellemix, 2 æg og 1,5 dl havregryn + 3 dl vand (måske lidt mere) – Jeg kører dem 5 minutter på køkkenmaskinen(det kan fint røres med en ske i hånden) – så lader jeg farsen hvile 1/2 time –
Steg frikadeller til middag i almindelig størrelse og steg en pande små (de er gode til madpakken og kan også serveres på spyd med ris/ærter/majs – den sidste 1/3 koger du til kødboller lavet med en teske – en kopfuld hælder du i suppen fra kyllingen (hvis du vælger at lave det på en gang) resten lægger du i en portion karrysovs (der er det smart at have lavet dobbelt)- Frikadellerne fryser du på en bakke og hælder i en lynlåspose, så kan der tages dem der er behov for.

Når du koger ris, pasta og kartofler så gem overskuddet – meget kan komme i en tærte eller en salat – RIS og KARTOFLER(moste) kan blive til kartoffefrikadeller

Kartoffel-frikadeller af en rest kartoffelmos


Eller risfrikadeller

Risfrikadeller


Både kartoffel og risfrikadeller smager godt med stuvet ærter og gulerødder eller en tomatsovs

Her er et link til min liste over hvordan jeg udnytter rester:

Udnyttelse af rester

Her er en række links til opskrifter jeg håber du kan bruge:
Nem suppe med kødboller……

Nem suppe med kød og melboller til en kold dag.

Pizzasnegle (rester fryses og kan bruges til madpakker……)

Pizzasnegle m salat

Sugo ala Berit……..

Sugo a la Berit m pasta + salat

Kylling i karry evt m tilbehør ala ristaffel…….

Kylling i karry m ris og tilbehør

broccolitærte – er en god løsning for (næsten) alt – Det afplukkede kylling – et stykke kød fra dagen før – eller en tallerken med kogte kartofler/ris blandet med grønt ELLER 1 pakke skinketern og lidt tomat………

Krebinetter, sprøde kartoffeltern og broccolitærte

Pastaret med skinketern………

Pastaret m skinke, salat og flute

Græskar det er ren kollegie mad (bl.a. suppe)………..

Græskar – det er ren kollegiemad – eller billig forret til gæster

Her er en lækker squashtærte, som er god dagen efter også i madpakken

Kylling m squash-tærte og pasta m. pesto

Husk en portion risengrød
og en restedag en gang imellem, så tager vi en hel del rester op, serverer det som buffet og man kan så tage det man har lyst til (det kan specielt børn godt lide.

NU har du fået en masse opskrifter og forhåbentligt noget inspiration 😀
Om du vælger at koge kylling, lave sugo og stege frikadeller på en gang eller kun en af tingene er op til dig – det lyder voldsomt men sugo og kylling passer sig selv mens man steger frikadeller – så skal det hele pakkes i frostposer og opvasken klares så er der mad til mange dage.

Jeg har valgt ikke at skrive mandag tirsdag osv….
Jeg synes du skal kigge i dit køleskab/fryser og så se hvad der er –
Skriv så dagene op og bland tingene efter behov (husk at veksle mellem grønt, ris og pasta)
Og husk så at INGEN DØR af at gå på Mac Donald eller spise brød EN GANG IMELLEM
Hvis du synes du mangler noget så søg i søgefeltet til højre på https://billigeopskrifter.dk/
finder du ikke hvad du søger så send en besked, så lægger jeg en opskrift op

Morgenmad kan være havregryn/grød m mælk, hjemmebagte boller (måske i weekenden) og brød i skiver. Jeg bruger too good to go appen hos guldbageren – (der får jeg fuld valuta) – jeg skærer brødet ud og fryser det i poser m 8-10 skiver, så er det parat til brug.

Normalt vil jeg foreslå at du køber den frugt grønt der er sæson for (det er bedst og billigst) – Her i efteråret er det – Kartofler – Gulerødder – Løg – Selleri – Pastinak – Persillerod – Kål og Rødbede det er alle ting med lang holdbarhed og det giver fornuftig mad både kogt og ovnstegt – De kan varieres til suppe, råkost og tærter samt kogte grøntsager (prøv at ovnstege som pommes frites)
Af frugt er der æbler, pærer, forskellige meloner og vindruer (alt velegnet til madpakker)
Der kan købes ret meget frugt og grønt for  100 kr – køb for ca 100 kr ad gangen – varier det –
Ryd op i grøntsagsskuffen inden du køber friske (skræl de sidste du har og skær dem småt ud eller riv dem groft, så fryser du dem i lynlåsposer – de bruges så til kødsovs eller suppe – en håndfuld revet grøntsager smager også godt i boller til madpakken).
Af restfrugt laves en frugtkompot (ikke jævnet og kogt uden tilsætning af ret meget vand og sukker)der serveres som frugtgrød eller som fyld i pandekager uhm.

Af kød mener jeg I vil kunne klare jer med 1 stor kylling, 2 pk oksefars(anvend som ovnfor og lav en forloren hare af 500 g- del den i 2 frys den ene), 2 pk kalv/flæsk, 3 pk bacon, 1 dobbeltpakke med skinkestrimler/tern(feks pizzasnegle eller en hjemmelavet pizza), 1 dobbeltpakke med bacontern (brug til topping på suppe), 1 dobbeltpakke med cocktailpølser bruges til en pastaret (alle fra Aldi) evt 1 stykke steg (fås tit på tilbud) steg det og server flæskesteg 1 dag og biksemad en anden dag….  Her vil være kød til ca 20 gange for 200 kr

Derudover skal du have pasta, ris, mel, havregryn, sukker,  mælk, saft, kiks og knækbrød, tomat på dåse, ketchup og alle de daglige kolonialvarer du plejer at købe.