Madplan for 1 uge

Når du gerne vil have i spiser sundere – skal du sørge for at det du ikke synes i skal spise, IKKE er til stede, så lad være med at købe det – eller køb det i mindre mængde –
Økonomiposer bliver tømt lige så hurtigt som mindre poser, og “nogen” har jo spist det.
Du siger dine børn ikke vil have KOGTE grøntsager, så server dem rå –
Feks gnavegrønt eller grønne ærter der er tøet op – majs smager godt optøet – agurk i tern  -tomat i både – så kan man vælge det man kan lide.
Råkost er en mulighed – de fleste børn spiser revet gulerod, det kan blandes med revet æble, ananas i tern, appelsin skåret i stykker og en gang imellem kan man blande revet squash i, hvis det er i mindre mængde virker det som revet æble hvis det er skrællet inden rivningen.
Langsomt kan børn vænnes til at der er noget ukendt i maden. JEG synes man skal acceptere et NEJ fra børn, hvis man er rask og der bliver serveret  varieret mad flere gange om dagen, bliver børn  ikke fejlernæret fordi de i perioder kun spiser få ting 😀 .

Sunde boller laver du med revet gulerod og revet squash, du kan bruge en almindelig hvedebolleopskrift men iblande ca 3/4 l revet gulerod/squash/skrællet pastinak.-
Du tilsætter det “grønne” inden melet kommer i, så bruges der lidt mindre mel –
Dejen skal så hæve til dobbel størrelse, formes og efterhæve, herefter smøres bollerne med evt æg og bages ved 200 grader – disse boller kan bruges i madkassen med gnavegrønt og frugt.

Nogle mener den dyre mel er bedst , JEG mener den billige er ganske udemærket i stedet for de dyre melblandinger, blander jeg  feks. selv havregryn i melet. Hørfrø og sesamfrø og evt kerner er ofte billige i Rema 1000 og det er langt billigere at iblande 1/2 dl af hvert selv end at købe en fancy mel-blanding –
Børn der er lidt på vagt overfor “underlige ting” i deres brød, kan ofte (snydes lidt) med revet skrællet squash, havregryn og revet skrællet pastinak – disse ting ses ikke og vælges derfor ikke fra..

Madkasserne synes JEG skal fyldes med det der er til overs fra middagen + 1 bolle og 1-2 stykker rugbrød alt efter hvor gammel man er (pålæg til denne mad kan være et smørepålæg, ost eller et par salatblade og skinke eller lignende) herudover kan der fyldes op med frugt og grønt.

Aftensmaden i uge 36 kan være:

Sugo ala berit

Sugo a la Berit


Denne opskrift indeholder ikke meget fedtstof og der er nok til 2 gange.
(Hos os er der til 3 gange, da jeg tager 1 krus fra til pizza også)
Den ene halvdel serveres med kogt pasta, (den anden halvdel fryses)

Frikadeller og ovnkartofler
En god måde at spare penge på er at lægge sine egne “slagterfrikadeller” i fryseren. Vore slagter tager 35 kr for 3 stk, jeg lavede 27 for max 40 kr – det giver en pæn besparelse – 🙂

1 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 3 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 – 3 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.
Halvdelen serveres med ovn-kartofler og gnavegrønt kogt pasta/kartofler-
Den anden halvdel fryses til brug i madkasserne.

Kylling på grøntsagsbund og ovnkartofler

Kylling på grøntsagsbund og ovnkartofler


disse kartofler tror jeg dine børn vil spise da de minder om pommesfrites

Hakkebøf i hjemmebagte boller (Hos os kaldes det “byg selv burgere”)
Her kan man selv gøre sin portion lidt sundere ved at vælge mere salat og mere rødkål (evt rødkålssalat) løg og tomat og jeg kan lide masser af hakket agurk.
Børnene kan så vælge det DE godt kan lide.

Tomatsuppe:
Tomatsuppe m flutes (de billige fra Aldi er udemærket) er et magert aftensmåltid, der kan tilsættes grøntsager som gulerod selleri, pastinak,kartoffelsuppe osv (da det blendes)
Da det serveres med kogt pasta i kan børnene få det som pasta med tomatsovs(suppe)
Der kan serveres ristet bacon på toppen

Forloren hare m bacon er en favorit her hos os
Hos os rækker den i 2 dage så fryser jeg halvdelen ned(så er der nem mad) ellers pålæg.

Forloren hare m 1/2 æbler m gele


Prøv den med en grønkålssalat m småtsnittet æble og lidt hakkede valnødder

Prøv at se disse opskrifter de vil kunne bruges og det er muligt at servere det for børn også
Risengrød er også en mulighed, karrykål ligeledes <3

Tomatsuppe m pasta

Tomatsuppe er nemt at lave og jeg laver den på friske tomater.

Grøntsager hakkede (HER 1 porre 1 stor gulerod 1/2 minisquash,2 almindelige kartofler)
2 fed hvidløg (groft delt)
3 små skalotteløg (groft delt)
8 tomater delt i 1/4
1/2 tsk peber
1 tsk salt
1  1/2 spsk boullion-pulver
1 drys knust chiliflager
3/4 l vand.
Kogte kødboller (jeg lavede nogle små i går da jeg kogte til boller i karry)- kunne være fra frost21247666_1395312760564819_804965873_o

100 g suppehorn (her små sløjfer)

Suppehorn koges efter posen (mine 3 minutter) og drypper af

løg, tomat og krydderier svitses i lidt olie og vandet tilsættes –
koger godt mindst 3 kvarter og blendes (evt)–
De kogte suppehorn  + kogte kødboller tilsættes –
Der smages til og suppen drysses med basilikum –
Spises med brød eller flute

Pølsebix/Batmans livret/Fritter og pølsestykker + Græskarfritter

Kært barn har mange navne –
Vi kalder det pølsebix og det blev serveret med Græskarfritter ved siden af –
Græskarfritter er bestemt værd at prøve HVIS man har mulighed for at få et lille tyndskallet græskar af en der har i haven.
Jeg har sat 4 græskarplanter med nogle såkaldte melongræskar (de er tynde i skallen, lysegule og hvis de tages når de er på størrelse med en stor knyttet hånd er der ikke nået at komme kerner i og de er faste – senere bliver jeg nødt til at skære dem over og fjerne indmaden.

jeg tog et lille græskar var ca 12 cm i diameter og skar det i store” fritter”2×2 cm og5 cm lange – varmede olie på en pande og lagde græskar på sammen med 1 fed hvidløg delt i 2 stykker – de blev bare rystet godt (eller vend dem med en paletkniv), JEG lagde et par timiankviste øverst (fordi jeg har dem i haven) –
Når de har fået stegeskorpe er de tilpas møre (DE SKAL IKKE BLIVE TIL SPLAT)

Blev serveret med RIGTIGE fritter og pølsestykker der blev dyppet hurtigt i olie –
Her serveres ikke remoulade men chili-mayo til.21169394_1393381024091326_2062854890_o (1)

Krebinetter, pebersovs og salat

Krebinetter ville vel normelt være af kalv og flæsk .
JEG brugte flæskefars fra vores skovgris det er meget magert så det virker fint.
Der blev lavet 8 store ud af 1 kg fars, de blev vendt i havregryn blandet med lidt tørrede krydderi (denne panering suger ikke så meget fedt som æg og rasp, og er noget jeg lærte af vægtkonsulenterne) Vi 3 kunne kun spise 4 stk så de 4 blev lagt i fryseren.

Pebersovsen er fra Aldi (i en flaske)

Salaten var icebergsalat og udskåret agurk(de fås billigt nu) med lidt hvidløsdressing.

Kartofler serveres til

21122165_1391438170952278_2116153856_n

Madplan for uge 35

Nu bliver det efterår (efter kalenderen) –
Sidst på ugen er det lønningsdag for mange – DER gider jeg ikke handle,
så jeg køber mælk osv. først på ugen (tirs/ons), så holder det til weekenden.
Når det nu er efterår, kan vi så småt begynde at få suppe igen (er rimeligt populært her) –
Jeg vil lave en tomatsuppe i denne uge, hjemmelavet medister skal vi også have.

Mandag:::::::::::Pølsemix  (pommes frites og pølsestykker)

Tirsdag::::::::::::Boller i karry

Onsdag::::::::::::Tomatsuppe Denne dag får jeg 1/2 skovgris – den er parteret flot af slagteren i stege koteletter osv. det hakkede har han hakket – det skal blot pakkes i mindre plastposer og i fryseren

Torsdag:::::::::::Måske kylling fra  www.guldkyllingen.dk (de er gode, herfra spiser selv manden kylling + nu holder de i sakskøbing) jeg skal nemlig lave medisterpølse –
Hjemmelavet medisterpølse – det er bare sååå godt

Fredag::::::::::::Millionbøf og kartoffelmos

Lørdag::::::::::::Medisterpølse

Søndag:::::::::::Måske rester eller en pastaret

Karrygryde med hakket oksekød

Karrygryde er lavet af 200 g hakket oksekød
1 fed hvidløg
1 hakket rød peber
1 stor revet gulerod
165 g småtskåret spidskål (næsten 1 L)

21081549_1388693561226739_1254474661_o
Det hele brunes og der tilsættes 2 spsk rød karrypasta + 2 dl vand
Det hele simrer godt mørt  og serveres med

agurkesalat a la tzatziki
Jeg skærer agurken ud og lægger dem i en skål,
dækker med nogle spsk creme fraiche og krydderiblanding

Server pasta til samt flute

21104500_1389017891194306_924308119_o

Biksemad og spejlæg m rugbrød

Kogte kartofler skæres i tern-
Løg skæres i tern –
Flæskesteg skæres i tern –
Først steges løgene, så tern af flæskesteg, tilsidst tilsættes kartoflerne og det hele  brunes sammen på en stor pande, der krydres med salt og peber.

SPEJLEÆG:
En pande varmes og 1 tsk smør smeltes –
Passende antal æg slås ud i panden og der skrues helt ned –
Når de langsomt er færdigstegt, serveres de sammen med biksemaden.

Serveres med rødbeder, chilisovs og brød

15032441_1114940951935336_2061330902_n

Kylling marsala m ris og salat

Kylling marsala er fra fryseren, den blev frosset ned i sidste uge opskriften er her
Kyllinge-filetter blev marineret i et par spsk tikka masala + et par spsk yoghurt, den var stærk, så de 2 andre må selv tilsætte ekstra. –
De blev stegt i lidt olie og der blev tilsat en madlavningsfløde (fik dem med lav fedt% til 5 kr)
blev smagt til med lidt ekstra tikka masala –
Husk at drysse med lidt grønt (man spiser OGSÅ med øjnene)

ris blev kogt og serveret til med salat

salaten var rød spidskål gul squash skåret i fine strimler og halve vindruer
dryppet m lidt juice21017833_1387136701382425_217962347_o

Madplan for uge 34

Vi skal bruge grøntsager og salat hver dag – Noget er i haven og noget køber jeg ved nogle boder i nærheden – derfor ved jeg heller ikke hvilke grøntsager det bliver fordi det afhæger af hvad jeg kan få – grøntsagerne er friskere og billigere direkte hos producenten.

Jeg fortsætter mit projekt med at tømme fryseren, så det er altsammen derfra i denne uge –
Kylling marsala er fra forrige uge, biksemad bliver med en pose flæskestegstern,   til karrygryden bruges en pose hakket oksekød (300g), Til rugbrød er der pålæg i fryseren, empanadas  laves med en pose afplukket kyllingekød, der er fars fra den sidste gris til krebinetter, til pølsehorn anvender jeg de sidste rester af pølser (små, store, tykke og tynde).
Så denne uge mangler jeg kun mælk (12-14 l),smør og piskefløde (vores kat drikker vand, men får 3/4 dl piskefløde om formiddagen 😀 )

Kolonialvarer købte jeg i sidste måned – JEG handler gerne den sidste uge, før jeg selv og alle andre får penge, når man har vænnet sig til det er det kun en vane – MEN der er faktisk mange tilbud på den tid af måneden – jeg har bemærket at det ofte  er de dyrere udskæringer der er på tilbud først på måneden (hos mange sidder pengene lidt løsere på den tid , men ikke her 🙂 –
Vi har en lille indtægt, men mangler ikke noget som ikke kan undværes – hvis der er noget vi virkeligt ønsker os kan der blive råd til det ved at spare lidt andre steder – det tror vi faktisk ikke at man tager skade af.

Mandag::::::::::::::Kylling Marsala m ris (fra fryseren)

Tirsdag:::::::::::::::Biksemad m spejlæg

Onsdag:::::::::::::::Karrygryde m pasta + rugbrød

Torsdag:::::::::::::::Rugbrødsmad (evt m lidt rester fra fryseren)

Fredag:::::::::::::::::Empanadas  m ris og salat

Lørdag:::::::::::::::::Krebinetter m kartofler og majs

Søndag:::::::::::::::::Pølsehorn ( ALLE størrelser da jeg har forskellige pølser i fryseren)

Frikadeller m stuvede ærter

Frikadeller:

1 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 3 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 – 3 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.

Stuvede ærter:

Der laves en lys lidt tyk stuvning (opbagt sovs) –
25 g smør, 1/2 dl mel og 2 dl mælk (justeres herefter med vand) –
Krydres og der tilsættes ca 500 g frosne ærter –
Koger op og varmes godt igennem.

Serveres med rødbeder og groft brød

20931158_1384653688297393_832664740_o