Ugeplan for “nybegyndere”


Jeg har fået et nyt ønske (det kan jeg godt lide at tage som en udfordring) 🙂

Denne gang er det en ung pige der skal flytte hjemmefra (sammen med kæresten) –
De skal være studerende i en jysk by og som studerende er det da klogt at passe lidt på pengene til hverdag så der også er råd til andre ting – unge skal man jo også have lov at være.
Mette skriver at de har et køleskab med frostboks. De har intet komfur men 2 kogeplader og en lille elektrisk ovn.
De mangler ideer til deres aftensmad  (de vil smøre sandwich med pålæg til frokost) OG de er ikke kokkeuddannet (som hun skriver), men bare rolig – ALLE har skullet lære det en gang, også jeg 😉

Jeg har en kogebog hvor der står at man kan leve af 500-1000 kr pr person – det er muligt at leve for ca 2000 kr HVIS man er 4 og meget økonomiske.
Det KAN lade sig gøre at leve for 250 kr om ugen hvis man er 2 personer, men man skal være meget struktureret ved indkøbene.
Skal det lykkes vil jeg foreslå at man handler 1 gang om ugen – hvis man køber mælk og kigger på holdbarheden kan det godt lade sig gøre at få mælk der holder 1 uge, ellers må man hoppe ind og hente 2 l mælk på vej hjem fra studiet 🙂
Jeg vil forslå at man handler feks. TORSDAG. Det lyder måske mærkeligt men fredag/lørdag er de dyre dage at handle – butikkerne ved at mange er villige til at give mere for deres varer op til en weekend (der er ofte dyrere udskæringer, vin osv på tilbud).
Torsdag er en god dag da butikkerne ofte vil have gjort plads til weekend-varer, så sker det at der er et godt tilbud på hverdagsvarerne.
Hvis man ønsker/skal/vil leve økonomisk er det en fordel at lave en madplan for en uge af gangen – handle ind til planen en gang om ugen og så det svære: at holde sig til planen .
Når man har vænnet sig til det opdager man at man ikke kun sparer penge men også en del tid.
Jeg har opdaget, at jeg kan overføre min planlægning af fødevarer til andre ting – feks indkøb af gaver og julegaver, det er ikke sikkert det bliver billigere, men jeg tror det og jeg sparer i hvertfald tid ved ikke at styrte rundt i sidste øjeblik  🙂

Jeg vil foreslå at man ikke køber pålæg specielt til frokost, men bruger rester fra aftensmaden til madpakker, salater kan også bruges til sandwich – frikadeller osv. er perfekte til pålæg og kan evt fryses i poser med 2-3 stykker.
Desværre er frisk fisk temmelig dyr og da fisk er sundt vil jeg anbefale at der  købes tun/makrel/torskerogn på dåse. Dette kan anvendes til frokost men også til aftensmad i pitabrød eller som fyld på pizza.
Skinke-strimler/tern, bacon i skiver/tern, er ofte på tilbud og kan “redde” aftensmaden.

Jeg vil også foreslå at man IKKE starter med at fylde fryseren med kød, men bruger den til at opbevare de rester der ikke kan bruges inden for de næste 2 dage.
1 gang om ugen anvender man så rester til feks pizza, pitabrød, eller lignende.
Når man handler 1 gang om ugen kan der indkøbes både frisk og frosset kød der så lægges i fryseren. en del vakuum-pakket kan sagtens holde sig i køleskabet.
Når man så laver mad-plan  kigger man i fryseren  og bruger det der er, i næste uge.
På den måde bliver der en rotation

Jeg vil som udgangspunkt mene at en god opskrift på pizzabund er uundværlig,
selvfølgelig kan man bruge en færdigkøbt bund, men en hjemmebagt er MEGET billigere og smager MINDST lige så godt. Hvis man laver dejen selv bager man en ekstra der så bruges i madpakken næste dagen, ELLER man ridser en flad dej-plade  i firkanter og bruger den som mad-brød til en (grøntsags)suppe dagen efter.
Pastaretter er altid nemme at have med at gøre – så kog 500 g skruer (i spiser sikkert kun det halve) resten opbevares i en plastikpose i køleskab – 1 håndfuld blandes i en salat næste dag og resten bruges til en pastagryde medet par tomater og en pakke ristet bacon.
Farsbrød og frikadeller af 4-500 g hakket kød rækker til 2 dage + pålæg.
4-500 g oksefars kan laves til en god kødsovs(sugo) – denne kan laves med de grøntsager der er i køleskabet – squash, løg, gulerod, peberfrugt, blomkål osv(skæres småt ud) og giver ca 2 l færdig kødsovs 2 personer spiser ca 1/2 liter så det kan række til flere middage. –
En lille rest ca 3/4 dl smager godt i et madbrød m salat til og kan være en del af madpakken næste dag –
Lav en og skær den skråt så den præsenterer sig pænest og nyd så at du ved kæresten spiser den anden halvdel <3  :D.

Sugo a la Berit

Se feks også her

Super billige middagsretter.


Her er link til risfrikadeller  og andre billige retter

Kartoffel-frikadeller af en rest kartoffelmos


Kartoffelfrikadeller er et hit hos os 🙂
At udnytte alle rester gør det nemmere at lave mad næste dag, da forarbejdet er gjort
En rest kød kan blive til en salat eller skåret i små stykker kan det blive til kød i karry eller en pasta/ris-ret.
Brød med rester er udmærket aftensmad en gang imellem.
Grøtsagssupper evt med lidt topping  og brød er også god mad.

Grøntsagssuppe med osteboller


Muligheder er der, jeg vil anbefale at man gør retterne enkle og så evt serverer brød eller grønt til som tilbehør ellers kan det meget hurtigt blive en “rod-sammen” gryde, det KAN smage godt men det kan også let blive  noget mindre heldigt.

Håber i kan bruge nogle af ideerne  🙂