Madplan for oktober måned


Her i oktober vil jeg bruge nogle bokse med rester (der er nogle stykker) Jeg har frosset tomater + rester af tomatsalat – de poser fungerer som tomater på dåse og når drivhuset sidst på sommeren leverede flere end vi kunne bruge, fryser jeg dem i lynlåsposer. Jeg har 2 poser med tomatsalat fra sølvbrylluppet, de er krydret med løg og lidt krydderi, de bruges også.
Broccolisalat der er frosset bruges til Lasagnette og blandet salat med blandt andet grønne salatblade har jeg frosset og en sådan pose kommer i kødsovs, det giver saft, kraft og struktur til feks kødsovs eller en gryderet.
Jeg har lavet en oversigt over hvad der skal bruges af kød i oktober
Bacon x 2, Oksefars x 2, Kyllingefilet x 1, Flæskefars x 2, Stegeflæsk x 1, Fiskedeller x 1, Medister x 2, Laks x 1, Kød-rest fra sølvbryllup x 1, Kødboller x 1.
Jeg mangler kun laks, fiskedeller og stegeflæsk, resten er i fryseren.
Her kan man så købe 1 pakke hakket kød på feks 800g eller 1 kg og dele den i mindre portioner eller udnytte de muligheder der er for at købe med gul pris.
Pålæg har jeg stadigt i fryseren så jeg skal købe meget lidt heraf, der ligger stadigt halve stykker(1/2 stk. er ca. 10cm) i fryseren, jeg skærer det tyndt på brødmaskinen som afskåret pålæg.
Jeg, der tidligere har stegt alt i halvt smør/olie bruger nu 1 skive plantemargarine, da smør kun bruges om morgenen (det er blevet hammerdyrt) og ingen af dem her i familien har bemærket forskel 🙂 .
Af grøntsager og kolonialvarer har jeg i haven, der er græskar, squash, porrer, beder, lidt gulerødder, løg og kartofler. De fleste grøntsager(minus bederne) er taget op  og ligger i nogle flamingokasser i vores haveskur. Endnu er de medfølgende låg ikke lagt på, de er blot dækket af et par gamle badehåndklæder. Senere bliver lågene lagt på, men så længe det er så lunt som nu vil frugt og grøntsager hurtigt” svede” og så rådner de. Mine gulerødder og squash opbevarer jeg i kassen dækket med sand, så holder de sig fint SÅ LÆNGE de bare ikke får frost. Af frugt er der pærer og æbler og lidt sveskeblommer. I drivhuset er der endnu enkelte tomater  (de må så eftermodne lidt i vinduet)op på friland er der nogle få agurker der kan pilles her i oktober – i drivhuset er der 3 auberginer der skal tages inden længe.
Jeg har kogt forskellig marmelade, men eddikesylter aldrig (vi bruger så lidt heraf at det ikke kan betale sig at bruge tid på det) Salat-blade og krydderurter kan jeg stadig plukke og gør det flittigt. Det pynter både på aftensmaden og også på vores rugbrød.
Æg kan vores 4 hønse-madammer i baghaven stadigt levere, men NU kan jeg se at de så småt begynder at fælde, så lægger de ingen æg i den tid, så måske bliver jeg nødt til at hente 15 stk hos den lokale æggemand – Det er lidt af en balancegang hvor mange høns der er brug for, en gammel målestok siger 1 høne pr medlem i familien altså 3 stk her hos os, men vi kan godt lide æg i alle afskygninger, men de 4 vi har passer nogenlunde – vi har talt om at udvide med 2-3 mere, men så opnår vi en situation hvor jeg det halve år har rigeligt og nok den anden halvdel, hvor jeg nu har dem vi bruger det halve år og mangler lidt i det andet halvår. Da den mængde husholdningsaffald vi har her passer til de 4, når de fodres med hønsfodder om morgenen og køkkenrester til middag, de når at spise op og rode godt rundt i deres hønsegård hver dag(er vigtigt for at der ikke skal komme rotter) laver vi nok ikke om på vores vaner. Vi lægger ikke selv kyllinger til, da vi ikke kan lide at spise vores egne dyr (jeg ved det lyder tosset, men sådan er det nu en gang).
Det betyder at jeg blot skal købe lidt rosiner, bananer, mælk og rugbrød – grovbrød og hvedebrød kan jeg løbende bage i bagemaskinen.

 

 

Lørdag……..Vi er til barnedåb på fyn.

Søndag…….Pasta Carbonara – det kan vi godt lide.

Uge 40:
Mandag…….Millionbøf og kartoffelmos .

Tirsdag…….Frikadeller. m kartofler og dampet  grønt + pebersovs

Onsdag…….Suppe (måske jordskokke-suppe) m flute.

Torsdag……Rugbrød (her tror jeg at jeg køber smørrebrød 🙂 ).

Fredag……..Lasagnette (Pastaskruer ell. penne blandes med kødsovs og hvid sovs kommes over og så ind i ovnen og bages – i dag bruger jeg en pose frosset broccolisalat (fra sølvbryllup) blandet med rød pesto.

Lørdag……..Fiskefrikadeller m. kartofler og broccoli-blanding.

Søndag…….Medisterpølse m rødkål og ovnstegte kartofler + rugbrød.

Uge 41
Mandag……Biksemad   m spejlæg (Jeg har en pose med svinekød fra vores sølvbryllup).

Tirsdag…….Forloren Hare .(lav evt. en ekstra)

Onsdag…….Rest af forloren hare, serveret med sandwichboller.

Torsdag……Risengrød og pandekager.

Fredag……..Boller i karry m revet gulerod og løse ris.

Lørdag…….Ovnbagt laksefilet og bagte grøntsager + stegte ris.

Søndag…….Æggekage m rugbrød.

Uge 42      (For mange er det efterårsferie)
Bag selv boller, sammen med evt. børn – lad dem pynte dem med rosiner og glasur)
Bag en squashkage i bradepanden (den skæres ud og fryses).

Mandag……Porretærte m. fritter.

Tirsdag…….Tarteletter m ærter og gulerødder (Her kan kommes skinke i, JEG gør det ikke, men laver en skål salat feks. en bulgursalat).

Onsdag…….Squashsuppe (stegte skiver af toastbrød m. revet ost).

Torsdag……Stegt skinke-cuvette/hamburgerryg/lille røget skinke m fyldt pasta og dampede grøntsager (vælg det kød der er billigst, JEG har en lille skinke-cuvette i fryseren)

Fredag……..Rød sagosuppe (server squashkage + te bagefter).

Lørdag……..En efterårsgryde med mange rodfrugter og tynde skiver kød fra torsdag.

Søndag…….Hjemmelavet  cowboy-Toast (Toastbrød, ristet oksekød uden væde, stegte løgringe, ost).

uge43
Mandag……Fuldkornspasta og kødsovs (Har frosset tomatsalat i fryseren, det fungerer fint i stedet for dåsetomater) – Jeg laver en stor portion kødsovs og fryse den ned i bokse.

Tirsdag……Paneret flæsk (husmandskoteletter) m persille.

Onsdag…….Kylling i paprikasovs m løse ris.

Torsdag……Lasagne (bruger 1 x kødsovs fra mandag).

Fredag……..Suppe/gule ærter m flute.

Lørdag……..Lun bønne-salat m flute.

Søndag…….Stegt medister m. brunede kartofler.

uge 44
Mandag……Hjemmebagte boller m ost og pålæg.  Jeg fryser altid pålæg når vi har fået rugbrød(jeg har en boks  i fryseren så lægger jeg feks 3 skiver rullepølse i et stykke bagepapir og sætter låg på en  anden dag kommer der så måske 4 skiver spegepølse oveni + et nyt stykke bagepapir osv) på den måde er der en gang imellem en boks med måske 5-6 forskellige slags pålæg, så kan de bruges til boller eller nogle lækre landgangsbrød. Hvis ikke jeg frøs det ned straks ville det skulle smides ud, da pålæg hurtigtændrer lugt og så spiser vi det ikke.